Close
baby slaapt rustig onder een klamboe

Beetgenomen

Slaapt je kind eindelijk, word je uit je slaap gehouden door het gezzzzzzoem van een mug. Niets irritanter dan dat. Om nog maar te zwijgen over de jeuk van de bulten. Die horror bespaar ik onze kleine IJsbrand graag. En dus wil ik een nieuwe sticky note op onze overvolle klusmuur plakken: horren plaatsen. Maar mijn man kent nog een wetenswaardig verhaal: buren van zijn oma legden hun baby juist expres onbeschermd voor het open raam, zodat het op volwassen leeftijd geen last meer zou hebben van muggenbeten. Dat klinkt als een verzinsel om van mijn gemuggenzift af te zijn. Of zou er toch iets van kloppen?

Muggenspuug

Je wordt er al kriebelig van als je leest hoe een muggenbult ontstaat. De vrouwtjesmug bijt in je vel omdat ze een eiwitrijke bloedmaaltijd nodig heeft om eitjes te kunnen produceren. Met een soort van broodmesjes versnijdt ze je huid, zodat er onderhuids een poeltje bloed ontstaat. Normaal gesproken zou het bloed gaan stollen. Maar Mrs. Mosquito wil het graag vloeibaar houden, zodat ze het als een eiwitshake naar binnen kan slobberen. Daarom injecteert ze haar speeksel in je huid. De lichaamsvreemde stoffen in het muggenspuug ziet jouw lijf niet zitten: je afweersysteem gaat antistoffen produceren, met een bult en jeuk als gevolg.

Gevoelig types

Bij sommige mensen reageert het afweersysteem veel heftiger dan bij anderen, zodat bij de een enorme jeukbulten ontstaan, terwijl de ander weinig merkt van een beet. Dat hangt niet alleen af van je genetische aanleg, maar ook van je leeftijd. Met het klimmen van de jaren neemt de hoeveelheid antistoffen bij de meeste mensen af, en daarmee ook de allergische reactie. Bij mensen die vaker worden blootgesteld aan muggenbeten, vermindert de gevoeligheid sneller. Zou het dan toch goed kunnen zijn om je baby ’s nachts over te leveren aan de muggen? Dat voelt wel als een heel zwaar offer om later jeuk te voorkomen.

Hou ze tegen

Ik vraag het muggenexpert Bart Knols. Gelukkig raadt hij het bloedofferen van baby’s af: je wordt niet voor de rest van je leven immuun als je maar vroeg genoeg gebeten wordt. De benodigde blootstelling om ongevoeliger te worden voor muggenbeten komt later vanzelf, wanneer je kinderen buiten gaan spelen. De echte jonkies kun je beter een beetje beschermen, want die reageren juist nog heel sterk op muggenbeten. Het advies van Bart: kieper broedplekken van stilstaand water om (zoals die oude emmer achter de schuur) en breng fysieke barrières aan in je huis.

Ga voor gaas

Hoera dus voor de hor! Of nou ja, hoera. De stemming in huis wordt er met het vooruitzicht op nóg een trip naar de bouwmarkt niet feestelijker op. Toch gaan mijn man en ik die horde samen nemen. Want als IJsbrand ons uit de slaap houdt omdat wij geen horren hebben geplaatst, dan is dat eigen schuld, dikke bult.

Deze column verscheen in Ouders van Nu Magazine (07|2019)

Beeld: cottonbro from Pexels