Close
Jojanneke Bastiaansen

Over

Dr. Jojanneke Bastiaansen is wetenschapper, schrijver en spreker. Na haar studie psychologie promoveerde ze in de neurowetenschappen en werkte jarenlang als onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze is geboeid door alles wat over mentale gezondheid gaat. Jojanneke staat bekend als ‘cheerleader van de wetenschap’, maar ze blijft ook kritisch: op de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek én welke conclusies eruit getrokken worden.

Gedurende vier jaar, sinds de geboorte van haar zoon IJsbrand, checkte ze beweringen over zwangerschap, bevallen en de babytijd voor Ouders van Nu.

In 2023 verscheen haar eerste boek Babybullshit en hoe het echt zit bij Uitgeverij Meulenhoff Boekerij. In dit nuchtere non-fictie boek zoekt Jojanneke uit wat er klopt van alle verhalen en wijze raad die een zwangere vrouw naar haar buik geslingerd krijgt. Van klassieke bakerpraatjes als ‘scheer het donshaar van je baby voor een volle bos’ tot moderne mantra’s als ‘voorkom een depressie, eet je moederkoek’. Ga mee op verkenning en test hoe goed jouw bullshitradar werkt.

Jojanneke is te volgen op Instagram, LinkedIn en via deze website.

Sommige van Jojanneke’s blogs verschenen ook bij Werken bij het UMCG, op wetenschapsnieuws website Sciencepalooza, en bij Eos Blogs. De serie “A doc’s life” verscheen in de nieuwsbrief van de Groningse onderzoeksschool BCN.