Close
Terug naar toen

Terug naar toen

Een wonderlijk figuur in een oubollig kostuum met zijden strikje wandelt de toegangsweg op van psychiatrische instelling Dijk en Duin. Het is de Hokjesman van het gelijknamige televisie programma van de VPRO. Op zoek naar de geesteszieke, krijgt hij meteen als antwoord: “hebt u ooit een normaal mens ontmoet?”. Ik niet. Wel veel bijzondere mensen.

Mijn eerste stuk opgroeien deed ik in het Zuiden. Het tweede deel in zo’n psychiatrische instelling in het Westen, waar mijn vader werkte. De Hokjesman brengt me terug naar toen. We woonden vooraan op het terrein, in de woning waar de vroegere geneesheer-directeuren woonden. Met zijn vijven, plus hond, in een huis met tien slaapkamers. ’s Avonds stond ik, onderaan de brede trap naar onze lege tweede verdieping, te luisteren of er niet toch nog een gezin boven ons woonde.

Het instellingsterrein lag buitenaf, als een eilandje op het vasteland. Overdag was het zo druk als Ameland in de zomer. ’s Ochtends vroeg meerde de ene na de andere dorpeling aan: verpleegk