Close
De roze bril van de wetenschap

De roze bril van de wetenschap

Ik zie hem nog zo voor me, de charmante Fransman: met één been op de badrand en één been nonchalant in het water bungelend. Zijn vale roodblauwe ballenknijper en overgebronsde tors zag ik toen niet: daar had ik mijn roze bril voor. Met één knipoog begon de belofte van de zomer. Hierna zou niets meer hetzelfde zijn.

Iedereen heeft zo zijn charmante Fransman. Ook de wetenschap kent er meerdere, maar dan in de vorm van baanbrekende bevindingen. Bevindingen die, net als de Fransman, een golf van opwinding veroorzaken, veranderen hoe we naar de dingen om ons heen kijken, en onze (onderzoeks)agenda voor de jaren erna bepalen. Toch betekent dat niet dat die bevindingen per se waar zijn. Ook de wetenschap draagt soms een roze bril.

Verliefd op een bevinding

In 2003 werd de wetenschap verliefd op een baanbrekende bevinding die gepubliceerd werd in het tijdschrift Science. Dragers van een bepaald genotype zouden een tot twee maal groter risico lopen op het ontwikkelen van een depressie na het meemaken van stressvolle gebeurtenissen. De bevinding bevestigde wat al volkswijsheid was: bij de ene persoon loopt de emmer eerder over dan bij de ander. De belofte dat het verschil in kwetsbaarheid voor depressie te herleiden zou zijn tot een combinatie van het meemaken van stress en één enkel gen opende het decennium van het gen-omgevings-