Close
Kraaiende haan

Wakker worden

Het is een ochtend zoals alle anderen. De wekker op mijn telefoon gaat. Ik grom. Sla hem uit. Sluimer verder. Maar mijn iPhone is niet voor één gat te vangen, en na vijf minuten gaat hij weer. Ik grom. Sla hem uit. Stommel de woonkamer in.

Versuft schuif ik mijn ontbijt naar binnen. Neem mijn hooikoortsmedicijnen. Poets mijn tanden. Kleed me aan. Stap op de fiets. De route naar het UMCG kan ik inmiddels dromen, maar het fietsen maakt me wakker.

Bij station Noord duik ik onder het viaduct door. De trein naar de stad zit vol met mensen met hun eigen ochtendrituelen. Ze omhelzen hun beker koffie, kauwen op kauwgom, aaien over hun iPhone (aai-Phone in het Gronings). Beseffen zij dat aan al die rituelen wetenschap vooraf ging?

Zonder wetenschap was er geen trein naar de stad. Sterker nog, was er geen stad. Geen universiteit. Geen ziekenhuis. Zonder de vooruitgang door de wetenschap was ik geen onderzoeker en docent, maar een landarbeider met een constante loopneus. Dan wist ik niet dat mijn gesnotter en gesnuif door pollen kwam. Laat staan dat ik er een medicijn voor op mijn nachtkastje had liggen.

Zonder de wetenschap had ik geen stadsfiets. Hoogstens een muilezel om met mijn spullen te zeulen. Zonder de wetenschap poetste ik mijn tanden niet. Of nog met verbrijzelde houtskool. Als ik überhaupt nog tanden had. En zonder de wetenschap was er geen telefoon, en zeker geen iPhone met wekkerfunctie.

Soms lijkt het of geen haan daarnaar kraait. We zijn zoveel dingen gewoon. Nemen de wetenschap geregeld voor lief. Zo snijdt de politiek vrolijk in onderzoeksbudgetten en worden wetenschappelijke feiten steeds vaker weggezet als ook maar een mening. Zelfs door de Amerikaanse president.

Daarom namen afgelopen april in Washington D.C. en meer dan 600 andere steden wetenschappers en vrienden van de wetenschap deel aan de March for Science. Om mensen wakker te schudden voor wat de wetenschap ons allemaal brengt.

Eén protestbord stak er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit:

Ok – afgezien van het uitvinden van auto’s, vliegtuigen, mobiele telefoons, het internet, levensreddende medicijnen, een extreem toegenomen levensduur, een fundamenteel begrip van hoe onze wereld werkt, en Jurassic Park- wat heeft de wetenschap eigenlijk voor ons gedaan?

Daar denk ik morgenochtend aan als ik mijn wekker weer eens uitsla. En jij?

Deze blog verscheen ook bij de De wereld van UMCG-ers

Beeld: Pexels.com

Lees ook: één ei is geen ei, mijn blog voor Eos Wetenschap.