Close
Woman balancing books on her head

Op de barricade voor de balanstrut

Daar staat ze. Op de shortlist voor Woord van het Jaar 2018: het balanstrutje. Ze is omringd door blokkeerfriezen en testosterontweets. En ze weet: deze strijd gaat ze niet winnen. Dat is het balanstrutje immers eigen.

Een balanstrutje is een carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, aldus Elske Doets, Zakenvrouw van het Jaar 2017. Dus wat doet Doets? Ze trekt een trui aan met de tekst “no balance bitch” om te laten zien dat zij geen doetje is. En dat anderen dat ook niet moeten zijn.

Net als in het bedrijfsleven blijft ook in de wetenschap de doorstroom van vrouwen naar de top achter bij die van mannen: meer vrouwen studeren af, maar slechts 1 op de 5 hoogleraren is vrouw. En toch zul je mij niet in zo’n kittig anti-balanstruitje rond zien hopsen. De wetenschap is namelijk zelf van het padje. Niet de vrouwen. De werkdruk voor vrouwelijke én mannelijke wetenschappers is inmiddels zo hoog, dat meer dan de helft van hen recent met lichamelijke of psychische klachten te kampen heeft gehad, blijkt uit een grootschalige enquête van de FNV.

Daarover bitchen kun je maar beter uit je tuttebol laten. Als een collega vraagt hoe het gaat is er maar één juist antwoord: “Druk”. Ieder ander antwoord werkt statusverlagend en excuustruusverhogend. Want: wetenschapper zijn is geen baan. Het is een passie. Immers: de wetenschap bedrijf je. Net als de liefde.

Het beeld voor de jonge onderzoeker is glashelder. Wil je door het glazen plafond van de wetenschap breken dan moet je: overwerken, als een nomade rondtrekken van universiteit naar universiteit, en vooral geen hobby’s en kinderen nemen. Geen wonder dat met name vrouwen denken: “So long bitches, I’m outta here.” En dat holt de wetenschap uit.

Het is tijd voor een coming out van balanstrutten (m/v): rolmodellen die laten zien dat het ook anders kan. Dat je goed werk kan leveren én een gezin kan hebben, trompet spelen, op spitzen dansen, series bingewatchen, of zo nu en dan een bitchy blog schrijven. Stimuleer jonge onderzoekers hun eigen balans te zoeken. En ga de barricade op tegen het systeem, want topdrukte leidt niet tot topkwaliteit.

Beeld: Pexels.com