Close
Mini werklui boren in pinda's

Pindakaas-soelaas

IJsbrand heeft in veel opzichten de genetische loterij gewonnen. Zo hebben Douwe en ik allebei een buitengewoon zonnig karakter en glanzende lange lokken. Maar samen kunnen we helaas ook een kwartet leggen met onze allergieën. Van kiwi’s tot kattenhaar. En van pollen tot pinda’s. Je kunt genetisch natuurlijk niet álles mee hebben, maar vooral het risico op een pinda-allergie vind ik geen peanuts. Want de reacties erop kunnen heel ernstig zijn. Is een pinda-allergie te voorkomen? Mijn schoonmoeder heeft in ieder geval een smeuïge tip: vóór de borstvoeding pindakaas smeren op mijn tepels. Ik krab me even achter de oren. Weet oma in dit geval wel echt raad?

Even slikken

Ik dacht altijd dat je pinda’s en andere allergene voedingsmiddelen pas laat en mondjesmaat moest introduceren. Na de eerste verjaardag, in elk geval. Helemaal als er – net als bij ons- allergieën en eczeem voorkomen in de familie. Dat rijmt niet met mijn tepels besmeren met pindakaas. Maar ik blijk hopeloos achter te lopen. Uit recenter onderzoek komt namelijk naar voren dat het vermijden van pinda’s juist een allergie in de hand kan werken. Onderzoekers verdeelden 1303 baby’s willekeurig over twee groepen: een groep die pas na zes maanden bijvoeding zou krijgen, en een groep die vanaf drie maanden al tweemaal per week twee gram pinda zou krijgen (in de vorm van pindakaas of een pindasnack). De baby’s in de vroege introductiegroep, waarvan de ouders het pindaschema bleven volgen, waren het beste af: in hun groep kwam helemaal geen pinda-allergie voor tegenover 2.5 procent van de baby’s in de standaard introductiegroep. Hoe kan dat?

In de aanval

Ik steek mijn licht op bij kinderarts-allergoloog Marike Stadermann. Zij legt uit dat pinda-eiwitten vaak overal in huis aanwezig zijn, van de eettafel tot het beddengoed. Dat komt niet alleen door plakkerige pindakaashandjes: pinda-eiwitten verspreiden zich ook vanuit de pot pindakaas door de lucht. Als baby’s pinda-eiwitten binnenkrijgen via de mond went het lichaam aan deze stoffen. Maar als ze als eerste via de huid het lichaam binnenkomen, verklaart het pinda’s tot de vijand. Het afweersysteem gaat dan in de aanval, met een pinda-allergie als gevolg. Of je kind allergisch wordt of tolerant is dus een nek-aan-nekrace tussen de huid en de mond. Vooral kinderen met (ernstig) eczeem lopen het risico allergisch te worden; bij hen is de huid beschadigd, waardoor de eiwitten makkelijker via de huid hun weg naar binnen vinden. Bij die groep wil je er dus nog eerder bij zijn. Dat wordt ook bevestigd door onderzoek: bij baby’s met zwaar eczeem verminderde vroege introductie de kans op een pinda-allergie met tachtig procent.

Doorbijten

Het nieuwe advies van Nederlandse kinderartsen luidt dan ook: zeg ja tegen de pinda! Ze raden aan al op de leeftijd van 4-8 maanden te beginnen met kleine doseringen (vermalen!) pinda en bij kinderen met matig tot ernstig eczeem nog iets eerder (4-6 maanden), zodra je baby de eerste hapjes bloemkool achter de kiezen heeft. Vanwege het verhoogde risico op een allergie bij IJsbrand, overleggen wij eerst even met de huisarts. Nu bouwen we de hoeveelheid rustig op volgens een introductieschema. Niet via mijn tepel, maar gewoon, met pindakaas op een lepel. Gelukkig loopt dat vooralsnog gesmeerd.

Deze column verscheen in Ouders van Nu Magazine (05|2019)

Beeld: S. Hermann & F. Richter via Pixabay