Close
Werktitel

Werktitel

Nadat mijn man en ik bij de eerste echo een kleine garnaal voorbij hadden zien zwemmen, werd hier in huis de werktitel Pepe geboren. Ken je hem nog, die geinige garnaal uit The Muppet Show? Die met een zwoel Spaans accent uitroept helemaal geen kleine shrimp te zijn. Nee, Pepe is een heuse king prawn! Sinds die eerste echo werd het voor ons ‘echt’. Vanaf toen keken we uit naar onze garnaal met een attitude. Onze Pepe. Eerst konden we op meewarige blikken rekenen als we zijn werktitel uitspraken, maar binnen een paar weken informeerden beide families steevast naar het wel en wee van Pepe. Zo liepen we niet het risico vroegtijdig de echte babynaam eruit te flappen. Bovendien had ik ergens gelezen dat het geven van een bijnaam goed zou zijn voor de bonding met je kind. Nu vraag ik me af: is dat echt zo?

De kip en het ei

In mijn online zoektocht kom ik het ene na het andere babyblog tegen waarop het verzinnen van een werktitel warm wordt aanbevolen. Ik kan alleen geen onderzoek vinden waarin stellen die een bijnaam voor hun ieniemienie bedachten, worden vergeleken met stellen die dat niet deden. Maar wat zou een positieve uitkomst in zo’n onderzoek überhaupt kunnen zeggen? Dat het geven van een werktitel leidt tot een sterkere hechting aan het ongeboren kind? Of andersom: dat meer op de baby gerichte stellen eerder overgaan tot het geven van een werktitel? Het is het ouderwetse kip-en-eiprobleem.

Onaangenaam

Een gecontroleerd onderzoek uitvoeren om dat probleem op te lossen zou wel erg kunstmatig worden: je kunt moeilijk één groep met willekeurig gekozen ouders opleggen vol overgave een werktitel te gebruiken en het een andere willekeurige groep ouders verbieden. Ik zou mijn kind dan stiekem alsnog Taboetje of Mag-nie noemen. Maar ja, ik geef dan ook alles een naam. Zo zijn wij al heel lang de ouders van Suzie (een tweedehands dressoir). Als bij het lezen van die zin je haren recht overeind gaan staan, zou het verplichte gebruik van een werktitel bij jou misschien juist averechts werken.

Toen ik je zag

Wat wel een positief effect op de hechting blijkt te hebben, is het zien van je baby